Podziel się na Google+:

Budda Bowl z tuńczykiem i warzywami

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 1540 kJ / 368 kcal

  • 150 g czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule dymki
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g tuńczyka
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki sosu Poke Kikkoman 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 15 min.

Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki. Tuńczyka pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Włożyć tuńczyka na patelnię i smażyć przez 3 minuty, obracając. Zdjąć patelnię z ognia, dodać połowę ziaren sezamu i wymieszać.

Ryż włożyć do miski, dodać przyprawę do ryżu do sushi Kikkoman i wymieszać, a następnie rozdzielić go na cztery miseczki. Na ryż wyłożyć warzywa i tuńczyka. Udekorować startą skórką cytryny i pozostałym ziarnem sezamu.

Sos Poke wymieszać z 4 łyżkami oliwy z oliwek, pozostałym olejem sezamowym i sokiem z cytryny. Można wykorzystać jako dressing do sałaty.