Podziel się na Google+:

Tatar z łososia z dipem z białej rzodkwi

Składniki dla 2 osób

Jedna porcja zawiera: 1141 kJ / 272 kcal

  • 200 g świeżego fileta z łososia (do sushi lub sashimi)
  • sól
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 80 g białej rzodkwi
  • 1/2 dymki
  • 50 ml Cytrusowy sos sojowy Ponzu
  • płatki chili

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 20 min.

Łososia osuszyć i delikatnie posolić. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na chrupko w 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy. Rzodkiew obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z sosem Ponzu. Dymkę umyć, oczyścić i drobno posiekać.

Łososia podsmażyć z każdej strony ok. 30 sekund na rozgrzanej oliwie, zdjąć z patelni, odczekać, aż ryba nieco ostygnie, a następnie pokroić w cienkie plastry. Ułożyć plastry ryby na talerzu, udekorować chrupiącym czosnkiem, posypać chili i dymką. Danie serwować z dipem z rzodkwi i Ponzu w osobnej miseczce.