Podziel się na Google+:

Steki z tuńczyka z sezamem

Jedna porcja zawiera: 640 kJ / 153 kcal

  • 2 steki z tuńczyka po 150 g, o grubości 2 cm, bez skórki
  • 5 łyżek stołowych cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
  • 1 łyżka stołowa białego sezamu
  • 1 łyżka stołowa czarnego sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g imbiru
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 10 min.

Imbir obrać i zetrzeć do miseczki. Wycisnąć czosnek przez praskę do miseczki, dodać połowę cytrusowego sosu sojowego Ponzu i wymieszać. Zamarynować steki z tuńczyka w sosie, wstawić na godzinę do lodówki, od czasu do czasu obrócić.
Przygotowanie warzyw: groszek gotować w osolonej wodzie ok. 4 minut, odsączyć, opłukać zimną wodą i przełożyć do salaterki.

Cukinię pokroić w cienkie plastry wzdłuż, czerwoną cebulę posiekać w cienkie piórka. Do warzyw dodać 1 łyżkę stołową cytrusowego sosu sojowego Ponzu, wymieszać i odstawić na bok. Zmieszać biały sezam z czarnym i wysypać na talerz. Sposób podania: warzywa rozłożyć na talerzach, na nich ułożyć paski tuńczyka i skropić gorącym sosem.

Steki z tuńczyka wyjąć z marynaty, odsączyć i obtoczyć w sezamie. Smażyć rybę na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony. Zdjąć steki z patelni i pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. Na tę sama patelnię wlać marynatę i pozostałą część cytrusowego sosu sojowego Ponzu, zagotować. Po 2 minutach gotowania zdjąć z ognia.