Podziel się na Google+:

Spaghetti z dynią i łososiem

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 3974 kJ / 949 kcal

  • 400 g miąższu dyni
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe naturalnie fermentowanego sosu sojowego Kikkoman
  • 6 łyżek stołowych sosu-marynaty teriyaki Kikkoman
  • 500 g filetu z łososia
  • sok z cytryny
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 60 g pestek dyni
  • 1 kubek crème fraîche (= 150 g)
  • sok i starta skórka z 1/2 limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków tymianku i majeranku

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 50 min.

Miąższ dyni pokroić w cienkie plasterki, skropić 2 łyżkami stołowymi oliwy i 2 łyżkami stołowymi sosu sojowego, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, włożyć do rozgrzanego pieca i piec w temp. 220°C ok. 15-20 minut (piekarnik gazowy: poziom 5, piekarnik z termoobiegiem 200°C). 

Filet z łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w dwóch łyżkach stołowych sosu sojowego oraz w sosie-marynacie teriyaki. Spaghetti ugotować „al-dente” zgodnie ze wskazówką na opakowaniu. Pestki dyni uprażyć na powlekanej patelni (ø 26 cm), a po uprażeniu wyjąć.

W pozostałej na patelni gorącej oliwie przyrumienić łososia, a następnie smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas przewracając rybę. Dodać crème fraîche. Wymieszać ze spaghetti i dynią. Całość przyprawić sokiem i startą skórką z limonki oraz pieprzem, kilkoma listkami tymianku i majeranku, dodając na koniec pozostały sos sojowy.