Podziel się na Google+:

Spaghetti à la Ponzu z tuńczykiem i grzybami

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 2983 kJ / 712 kcal

  • 500 g spaghetti
  • sól
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 240 g mieszanki grzybów (np. shiitake, boczniaki, eringi lub shimeji)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe cebule
  • 60 g rukoli
  • 1 mała suszona papryczka chili
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • 400 g pomidorów w kawałkach z puszki
  • 200 ml Cytrusowy sos sojowy Ponzu
  • parmezan

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 35 min.

Spaghetti ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć, grzyby oczyścić, odciąć korzonki u nasady, pokroić w plasterki. Czosnek i cebulę obrać i cienko pokroić. Rukolę oczyścić i umyć. Papryczkę chili namoczyć w wodzie do zmiękczenia.

Grzyby i połowę pokrojonej cebuli podsmażyć w 1 łyżce stołowej oliwy, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Wlać na patelnię po grzybach resztę oliwy,  dodać czosnek i papryczkę chili, rozgrzać. Następnie dodać pozostałą cebulę i podsmażyć. Wlać pomidory, sos Ponzu i zagotować. Wciąż mieszając dodać grzyby z cebulą, tuńczyka, spaghetti i rukolę. Wyjąć papryczkę chili.

Wyłożyć danie na talerze i podawać posypane startym parmezanem i grubo zmielonym pieprzem.