Podziel się na Google+:

Soczyste szaszłyki z kurczaka w sosie teriyaki (karaage)

Składniki dla 4 osób

  • 500 g udek z kurczaka bez kości
  • 100 ml Kikkoman Marynata Teriyaki
  • 3/4 łyżki tartego imbiru
  • odrobina mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Dip:

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

Sposób przygotowania

Marynatę wymieszać z drobno startym imbirem i włożyć do plastikowego woreczka. Pozbawione kości udka kurczaka pokroić w kawałki wielkości kęsów i również włożyć do woreczka. Delikatnie naciskając woreczek wmasować marynatę w kawałki mięsa. Pozostawić na 30 minut. Następnie wyjąć kawałki kurczaka i osuszyć. Delikatnie obtoczyć mięso w mące ziemniaczanej i usmażyć w głębokim tłuszczu w temperaturze 170° C. Podać w towarzystwie dipu i świeżych plasterków limonki.