Podziel się na Google+:

Smażony Filet Mignon

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 992 kJ / 237 kcal

  • 600g polędwicy wołowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 30 gświeżego imbiru 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżeczki sosu Kikkoman Ponzu Chili
  • 500 g dyni
  • 300 g słodkich ziemniaków 
  • 2 brukwie lub kalarepy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty  przyprawy cztery smaki
  • 1 łyżeczka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 15 min.

Obrać imbir i czosnek i utrzeć na tarce do głębokiego talerza lub do miski. Dodać Kikkoman Ponzu Chili oraz miód. Wymieszać, dodać polędwicę i marynować ok. 1 godziny. Od czasu do czasu obrócić na drugą stronę.

W międzyczasie przygotować warzywa. Dynię obrać ze skóry i pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Obrać słodkie ziemniaki i brukwiei pokroić na plastry o grubości 1 cm. 

Rozgrzać oliwę z oliwekw garnku, dodać warzywa i przyprawę cztery smaki, dusić przez chwilę  na średnim ogniu. Dodać naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i 1 łyżeczkę wody. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Od czasu do czasu pomieszać. 

Polędwicę wyjąć z marynaty, odsączyć. Rozgrzać olej z orzeszków ziemnych na patelni i smażyć na nim mięso ok. 10 minut na silnym ogniu, często obracając. Dolać resztę marynaty, zagotować i, cały czas mieszając, odczekać aż sos zyska kremową konsystencję, następnie doprawić pieprzem. 

Mięso pokroić na plastry i podawać w głębokich talerzach wraz z warzywami i sosem.