Podziel się na Google+:

Smażony boczek wieprzowy z sosem Kikkoman BBQ teriyaki z miodem, surówką Coleslaw i frytkami

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 3401 kJ / 812 kcal

  • 600 g boczku wieprzowego w plastrach
  • 90 ml sosu Kikkoman BBQ teriyaki z miodem
  • 1 duża marchew, starta na drobno, na wiórki lub w spirale
  • ½ małej kapusty białej, poszatkowanej
  • ½ dużej czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 5 łyżek stołowych majonezu o niskiej zawartości tłuszczu
  • 3 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 600 g przygotowanych w piekarniku frytek lub chipsów jako dodatek

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 55 min.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C/180°C z termoobiegiem (gaz: poziom 5). Plastry boczku włożyć do brytfanny i przy pomocy łyżki polać sosem BBQ teriyaki z miodem. Piec w piekarniku przez 35 – 45 minut, wielokrotnie polewając. 

W międzyczasie do miski do serwowania dodać marchew razem z białą kapustą
i cebulą. Zmieszać majonez z octem ryżowym, doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie wymieszać z białą kapustą i pozostałymi warzywami.

Wieprzowinę wyjąć z piekarnika i podać z surówką Coleslaw i frytkami.