Podziel się na Google+:

Smażone Tofu

Składniki dla 4 osób

  • 1 szt. Tofu (typ japoński, twarde lub średnio twarde)
  • 120 ml Bulion rybny dashi
  • 40 ml Mirin
  • 40 ml Kikkoman Naturalnie warzony sos sojowy
  • 80 g Biała rzepa daikon 
  • 10 g Imbir
  • 1 łodyżka Dymka
  • do przybrania Papryczki padron
  • do oprószenia Mąka pszenna
  • szczypta Siedem przypraw shichimi lub chili
  • Olej do głębokiego smażenia

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

Sposób przygotowania

Osusz tofu i usuń nadmiar wody, pokrój w kostkę wielkości dużego kęsa. Zetrzyj rzepę na tarce i odciśnij wodę. Zetrzyj imbir. Posiekaj drobno dymkę, opłucz i osusz.

Przygotuj zalewę: wlej mirin do rondla i zagotuj. Dodaj bulion rybny dashi i Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy, wymieszaj i podgrzej.

Obtocz kawałki tofu w mące ziemniaczanej lub pszennej i smaż na rozgrzanym głębokim tłuszczu (170°C ). Na tym samym oleju obsmaż krótko także papryczki padron.

Przełóż po dwa kawałki usmażonego tofu do małych głębokich miseczek i wlej gorącą zalewę (płyn powinien sięgać mniej więcej do połowy tofu).  Udekoruj z wierzchu tartą rzepą, tartym imbirem i posiekaną dymką, dopraw odrobiną chili. Podawaj natychmiast.

Wskazówka: Dla wegańskiej wersji użyj bulionu warzywnego zamiast dashi.