Podziel się na Google+:

Słodko-pikantny sos pomidorowy

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 170 kJ / 41 kcal

  • 500 g Pomidory śliwkowe                                        
  • 1 szt. Duży pomidor żółty                                         
  • ½ szt. Cebula cukrowa                                             
  • 3 ząbki Czosnek                                                         
  • ½ łyżeczki Bazylia suszona                                    
  • 3 krople Tabasco®RED                                                
  • 1 łyżka Ocet jabłkowy                                                 
  • 3 łyżeczki Miód                                                                
  • wg smaku Grubo mielony pieprz                                    
  • 1 łyżka Kikkoman sos-marynata Teriyaki
  • 2 łyżki Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej zawartości soli

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 1 godz 30 min.

Pomidory pokroić na ćwiartki, dusić ok 30 min aż się rozpadną i odparuje woda. Przetrzeć przez sitko. Powinno zostać ok 250 ml sosu pomidorowego. Pomidor żółty sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu razem z pomidorem żółtym. Wszystko gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać pozostałe składniki i dusić 2-3 min.

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Sos jest idealnym dodatkiem do ryżu, kasz, makaronów i jako dip. Doskonale sprawdzi się też jako baza do zup i sosów z warzywami i mięsem.