Podziel się na Google+:

Sandacz z warzywnymi paseczkami w azjatyckim sosie

Składniki dla 4 osób

  • 300 g ryby słodkowodnej, np. sandacza 
  • 1 szalotka 
  • 4-5 grzybów shiitake 
  • 1/4 czerwonej i żółtej papryki 
  • 250 ml bulionu rybnego / dashi 
  • 2 łyżki Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
  • 4 1/2 łyżk Białe wino (piękne)
  • 1 1/2 łyżka cukru 
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w 3 łyżeczkach wody 
  • 4-5 listków szczypiorku 
  • ponadto: mąka pszenna, olej do smażenia

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

Sposób przygotowania

Sos: paprykę, szalotkę i grzyby pokroić w drobne paseczki lub plasterki. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Bulion rybny lub dashi zagotować razem z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, białe wino i cukrem. Zagęścić rozprowadzoną w wodzie mąką ziemniaczaną i na koniec dodać posiekany szczypiorek.

Rybę pokroić w kawałki wielkości kęsów, obtoczyć w mące i smażyć na głębokim oleju przez krótką chwilę w temperaturze 180°C. Kawałki ryby włożyć do małych miseczek, dodać sos i warzywa.