Podziel się na Google+:

Sałatka z łososiem i komosą ryżową

Składniki dla 1 osób

Sposób przygotowania

Łososia marynować ok. 15 minut w cytrusowym sosie sojowym Ponzu Kikkoman.

Pokroić ogórek w długie, cienkie paski i włożyć do miski. Paski ogórka polać octem ryżowym i pozostawić na ok. 20 minut do naciągnięcia, co 5 minut mieszając.

Komosę i wodę dodać do garnka i zagotować. Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, wzgl. pozostawić, aż komosa napęcznieje i wchłonie całą wodę.

W tym czasie rozgrzać patelnię do średniej temperatury. Filet z łososia posmarować olejem i podsmażać skórką do dołu przez ok. 10 minut. Obrócić filet na drugą stronę i kontynuować smażenie jeszcze przez 3-5 minut, wzgl. do czasu, aż łosoś nabierze delikatnie różowego koloru i puszystej tekstury.

Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman porządnie wymieszać z posiekanym jarmużem i dodać do ugotowanej komosy. Sałatkę wyłożyć na talerz razem z cienkimi plasterkami fenkułu. W zależności od preferencji całość przybrać świeżymi ziołami. 

Rada: do przygotowania sałatki można wybrać różne warzywa – w zależności od upodobań i sezonowej dostępności.