Podziel się na Google+:

Racuszki z tempury z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki dla 4 osób

Na racuszki:

  • 1 puszka (180g) Tuńczyk w zalewie
  • 100 g Kukurydza
  • 1 szt. Mała cebula
  • ½ łyżeczki Bulion rybny dashi albo bulion
  • 70 g Mąka pszenna
  • 1 szt. Żółtko jajka
  • 100 ml Zimna woda

Na sos Aurora w japońskim stylu:

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

Sposób przygotowania

Posiekaj drobno cebulę i oprósz mąką. Odsącz dobrze tuńczyka i kukurydzę. Wymieszaj wodę i żółtko w misce, dodaj mąkę i znów wymieszaj. Dodaj cebulę, tuńczyka i kukurydzę i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Formuj łyżką małe placuszki i smaż na gorącym oleju (170°C).

Podawaj z sosem Aurora na japoński styl lub dipem majonezowym.