Podziel się na Google+:

Pieczeń wołowa z ziemniaczano-marchewkowym purée

Składniki dla 2 osób

Jedna porcja zawiera: 2518 kJ / 601 kcal

  • 500 g łopatki wołowej
  • 5 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • oliwa z oliwek
  • 200 g marchewek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 300 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 50 g szalotek, obranych i przekrojonych na pół
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • ½ gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 25 g crème fraîche
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 45 min.
Czas marynowania: 2 godz

Łopatkę wołową zamarynować na dwie godziny w naturalnie warzonym sosie sojowym. Następnie wyjąć mięso, pozostawić na chwilę do odcieknięcia i podsmażyć w brytfannie ze wszystkich stron z dodatkiem oliwy z oliwek. Po obsmażeniu wyjąć mięso z brytfanny. W pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmażyć warzywa i czosnek, delikatnie je doprawiając. Dodać mięso i piec w piekarniku pod przykryciem cztery godziny w temperaturze 150°C (z termoobiegiem).

Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać rozmaryn i tymianek. Po upieczeniu wyjąć zioła i mięso, pozostałe warzywa rozgnieść szumówką, dodać crème fraîche i doprawić do smaku.