Podziel się na Google+:

Medaliony z żabnicy z grillowaną papryką

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 782 kJ / 187 kcal

dodatek:

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 50 min.

Na grillu (lub w piekarniku z funkcją grilla) zgrillować paprykę, dodać ząbki czosnku. Paprykę podpiekać do momentu pojawienia się pęcherzyków. Dzięki temu będzie łatwiej ściągnąć skórkę. Zdjąć z rusztu czosnek, paprykę włożyć do salaterki i pozostawić do ostygnięcia.

Imbir obrać i zetrzeć do miseczki. Zetrzeć skórkę cytryny, a cytrynę wycisnąć. Do imbiru dodać 2 łyżki stołowe soku z cytryny, jogurt i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, wymieszać i polać medaliony z żabnicy. Kawałki ryby obtoczyć w marynacie i pozostawić do marynowania na 30 minut. W międzyczasie obrać paprykę, pokroić w paski i połowę włożyć do salaterki. Skropić 1 łyżką stołową oliwy i odstawić na bok. Pozostałą paprykę włożyć do miski robota kuchennego razem z obranymi ząbkami czosnku, oliwą, naturalnie warzonym sosem sojowym i chili w proszku. Całość zmiksować na aksamitny krem i odstawić na bok.

Przed podaniem ponadziewać medaliony z żabnicy na rożna i położyć na grillu (lub włożyć do piekarnika z funkcją grilla). Regularnie obracać rożna. Po zdjęciu z grilla rożna z żabnicą ułożyć na talerzach i przybrać paseczkami zgrillowanej papryki z dodatkiem paprykowego kremu.