Podziel się na Google+:

Marynowany tuńczyk z duszonymi warzywmi

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 745 kJ / 178 kcal

  • 2 kawałki tuńczyka (po 150 g, 2 cm grubości) bez skóry 
  • 600 g pomidorów
  • 250 g cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki Kikkoman Ponzu Chili
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 1 godz

Obrać imbir i zetrzeć na tarce do głębokiego talerza lub do miski. Dodać 2 łyżeczki sosu Kikkoman Ponzu Chili. Wymieszać i włożyć tuńczyka do marynaty, obrócić na drugą stronę tak, aby ryba byla w całości pokryta sosem. Wstawić na godzinę do lodówki (od czasu do czasu obrócić na drugą stronę).

Pomidory pokroić na kawałki. Obrać cebule i pokroić w plasterki.. Przepołowić papryki, usunąć gniazdanasienne. Pokroić na paski o grubości 1/2 cm. 

Rozgrzać olej w głębokiej patelni, dodać cebulę i mieszając smażyć ok. 3 minut. Dodać paprykę i smażyć ok. 5 minut, cały czas mieszaając. Dodać pomidory oraz 2 łyżeczki sosu Kikkoman Ponzu Chili. Wymieszać i smażyć kolejne 30 minut na średnim ogniu.Potem zdjąć warzywa z ognia i odstawić na bok.

Wyjąć tuńczyka z marynaty i smażyć na silnym ogniu ok. 1 minuty z każdej strony. Zdjąć rybę z patelni, wlać pozostałą marynatę, zagotować, zredukować do trochę gęstszej konsystencji i zdjąć z ognia. 

Podawać kawałki ryby na duszonych warzywach, przed podaniem polać sosem z patelni i posypać natką pietruszki.