Podziel się na Google+:

Marynowane filety z makreli

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 1189 kJ / 284 kcal

dodatek: 

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 2 godz 15 min.

W celu przygotowania marynaty wlać do garnka ocet i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Imbir obrać i zetrzeć do garnka. Czosnek obrać, pokroić w drobne paseczki i dodać do garnka razem z 2 plasterkami cytryny. Zawartość garnka zagotować, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Filety ułożyć na półmisku, polać marynatą, zamieszać, półmisek przykryć, umieścić w chłodnym miejscu i pozostawić do marynowania na 2 godziny. 

Aby przygotować dodatek, należy obrać cebulę, pokroić w talarki i włożyć do miski, dodając ocet i naturalnie warzony sos sojowy. Marynować przez godzinę, a następnie odlać marynatę.

Po 2 godzinach marynowania odlać płyn, filety odsączyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na talerzu, przybrać marynowaną cebulą, skropić odrobiną oliwy, udekorować pieprzem i ziołami. Podawać z pokrojonymi w ósemki pomidorami.