Podziel się na Google+:

Soczysty pstrąg w imbirze z tajskimi szparagami

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 1321 kJ / 315 kcal

  • 4 filety z pstrąga
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 8-9 łyżek stołowych sosu do woka Kikkoman
  • 4 cl białego rumu (alternatywnie można użyć soku jabłkowego o kwaskowatym smaku)
  • 3 łyżki stołowe soku z limonek z niewielką ilością startej skórki
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 500 g tajskich szparagów (można zastąpić zwykłymi zielonymi szparagami)
  • niteczki chili

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 20 min.

Filety umyć i osuszyć. Wymieszać 2 łyżki oleju, 6 łyżek sosu do woka, rum, sok i skórkę z limonek. Imbir obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do marynaty. Filety posmarować marynatą i odstawić na krótki czas, aby „się przegryzły”.

Szparagi umyć i oczyścić. Filety smażyć z obu stron w powlekanej patelni przez ok. 5 minut. W pozostałym oleju podsmażyć szparagi, doprawić resztką sosu do woka i niteczkami chili. Podawać z filetami. Do potrawy świetnie pasuje aromatyczny ryż basmati.

Wskazówka: Pstrąg wspaniale smakuje w wersji grillowanej. Dzięki połączeniu sosu do woka Kikkoman z sokiem i skórką ze startej limonki ryba zyskuje na delikatności i aromacie. Filety najlepiej przyrządzić na płycie grillowej.