Podziel się na Google+:

Łososiowe szaszłyki z dipami

Składniki dla 8 osób

Jedna porcja zawiera: 857 kJ / 205 kcal

  • 600 g łososia bez skórki i ości, pokrojonego na 24 kostki
  • 50 ml Sos-marynata teriyaki Kikkoman
  • limonka do dekoracji, pokrojona w ósemki
  • cebula dymka, pokrojona w plastry, do posypania (opcja)

Składniki na dip teriyaki:

Składniki na dip majonezowy z chili:

  • 4 łyżki stołowe majonezu o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka stołowa sosu chili

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 35 min.
Czas marynowania: 2 godz

Łososia włożyć do miski i polać bezglutenową marynatą teriyaki. Pod przykryciem wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do zamarynowania.
W międzyczasie zmiękczyć w wodzie 8 drewnianych patyczków do szaszłyków.

Przygotowanie sosów: łyżkę stołową bezglutenowej marynaty teriyaki wymieszać na pastę ze startym imbirem i wasabi, a następnie mieszając stopniowo dodawać pozostałą cześć marynaty teriyaki oraz sok z limetki.
W celu przygotowania majonezowego dipu z chili nałożyć majonez łyżką do miski, a następnie wymieszać z sosem chili.

Przed ułożeniem na grillu nadziać na patyki po 3 kawałki łososia. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową, a następnie grillować łososia po 3 minuty
z każdej strony lub według własnych preferencji. Dipy serwować razem
z ósemkami limonki (do późniejszego skropienia szaszłyków). Ewentualnie posypać cebulą dymką.