Podziel się na Google+:

Łososiowe spaghetti al cartoccio

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 546 kJ / 130 kcal

  • 4 filety z łososia bez skórki (600 g)
  • 300 g spaghetti
  • 100 g crème fraîche
  • 25 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • starta skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Przyciąć 4 arkusze papieru do pieczenia, tak aby każdy miał wymiar 30 × 45 cm. W miseczce wymieszać razem naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, crème fraîche, startą skórkę cytryny i połowę ziół. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, a następnie włożyć spaghetti i podgotować przez 5 minut (makaron dojdzie w piekarniku). Odcedzić makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełożyć spaghetti do dużej patelni, podlać wodą z gotowania i  dodać mieszankę przypraw i crème fraîche. Zawarta w wodzie skrobia sprawi, że sos lepiej połączy się z makaronem.

Spaghetti rozłożyć na czterech arkuszach papieru pergaminowego, na makaronie ułożyć filety z łososia i posypać pozostałymi ziołami. Spaghetti i łososia dokładnie zawinąć w papier do pieczenia, tak aby para nie mogła wydostać się na zewnątrz (zachęcamy do obejrzenia filmu prezentującego sposób przyrządzania potraw „en papillote”, czyli w pergaminie). Gotowe paczuszki ułożyć na blasze i piec w piekarniku przez 12 minut. Natychmiast podawać. Paczuszki z łososiowym spaghetti otwieramy dopiero na talerzu.