Podziel się na Google+:

Łosoś teriyaki z dymką marynowaną w sosie Ponzu

Składniki dla 4 osób

Dymka marynowana w sosie ponzu:

Majonez wasabi:

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 20 min.
Czas marynowania: 30 min.

Filety z łososia pokroić w dużą kostkę i zalać marynatą Teriyaki Kikkoman. Pozostawić pod przykryciem na 30 minut w lodówce, aby ryba naciągnęła. Po zamarynowaniu ponadziewać kawałki łososia na patyczki.

Oczyścić cebulkę i pokroić w cienkie, długie paseczki. Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman zmieszać na marynatę z octem ryżowym i olejem, dodać cebulkę i całość wymieszać. Doprawić solą morską i pieprzem.

Majonez i wasabi wymieszać na gładką masę i wedle gustu doprawić cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman.

Łososiowe szaszłyki położyć na gorącym grillu i grillować z każdej strony przez ok. 1-2 minuty. Szaszłyki podawać z marynowaną w sosie ponzu dymką, majonezem wasabi i świeżym chlebem.