Podziel się na Google+:

Krewetki w słodko-kwaśnym sosie chili na liściach lodowej sałaty

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 919 kJ / 219 kcal

Sos słodko-kwaśny:

Ponadto:

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min.

Czosnek obrać i rozgnieść. Imbir obrać, pora oczyścić, umyć i drobno pokroić razem z imbirem. Dodać czosnek i całość poddusić w 1 łyżce stołowej oleju roślinnego. Dodać pozostałe składniki sosu, zagotować i pozostawić w cieple.

Sałatę poszarpać z grubsza, a następnie blanszować w gotującej się osolonej wodzie przez ok. 7-8 sekund i po wyjęciu z wody porządnie osuszyć. Krewetki umyć, wysuszyć, wymieszać z sosem sojowym, sake i mąką ziemniaczaną, a następnie podsmażyć w rozgrzanym oleju. Gdy krewetki będą ugotowane w ok. 80% dodać słodko-kwaśny sos chili i zrobić glazurę.

Na talerzu ułożyć sałatę, na niej centralnie glazurowane krewetki i voilà! Można serwować.