Podziel się na Google+:

Filety z leszcza w Ponzu

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 1330 kJ / 318 kcal

Dodatki:

  • 200 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 4 małe białe cebule
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 4 gałązki koperku
  • 1 żółta marchew
  • 1 cytryna
  • 1 bulwa fenkułu
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 15 min.

Przygotowanie dodatków: fenkuł pokroić na bardzo cienkie paski i odstawić na bok. Marchew obrać i zetrzeć, wszystkie zioła posiekać, a cebulę obrać i drobno pokroić. Oliwę i cytrusowy sos sojowy Ponzu zmieszać w shakerze lub słoiku, dodać zioła i wymieszać. Komosę ryżową wymieszać w misce i odstawić.

Rozgrzać cytrusowy sos sojowy Ponzu na dużej patelni, włożyć do sosu filety z leszcza i dusić na średnim ogniu po ok. 2 minuty z obu stron. Posypać koperkiem i zdjąć z ognia. Przełożyc na talerz, posypać pieprzem, skropić pozostałym sosem ze smażenia i podawać. Jako dodatek do ryby podawać komosę ryżową z ziołami i posiekanym fenkułem.