Podziel się na Google+:

Filet wieprzowy marynowany w sosie Ponzu z grillowanymi sercami sałaty i makaronem

Składniki dla 4 osób

Grillowane serca sałaty: 

  • 2 serca sałaty

Dressing ponzu z chili:

  • 1 łyżka stołowa słodkiego sosu chili
  • sok i skórka starta z 1/2 limonki
  • 1 łyżka stołowa Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
  • 2 łyżki stołowe neutralnego w smaku oleju
  • garść wiórków kokosowych
  • garść ziół (np. tajskiej bazylii)
  • 250 g makaronu

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min.
Czas marynowania: 1 godz

Usunąć z fileta tłuszcz i ścięgna. Włożyć filet do dużej miski i zalać cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman. Pod przykryciem marynować w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. 

Wyjąć filet z marynaty i włożyć na grilla: grillować najpierw bezpośrednio nad rozżarzonym węglem przez ok. 5 minut, a następnie przez ok. 20 minut metodą pośrednią do momentu, aż mięso będzie gotowe. 

Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. 

Serca sałaty opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Przeciętą stroną w dół położyć na grill na ok. 2 minuty, aż na sałacie pojawią się widoczne ślady grilla. 

Wymieszać razem słodki sos sojowy, sok z limonki, drobno startą skórkę limonki, cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman i olej. Doprawić do smaku.

Dressingiem ponzu z chili polać ułożone na talerzu, grillowane serca sałaty. Całość posypać wiórkami kokosowymi i ziołami. 

Filet pokroić w plastry i podać z makaronem i grillowaną sałatą.