Podziel się na Google+:

Dorsz na białej fasoli w sosie Ponzu

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 2077 kJ / 496 kcal

  • 4 filety z dorsza
  • 500 g świeżej białej fasoli
  • 500 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łodygi tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 4 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 1 godz 50 min.

Filety z dorsza włożyć do płaskiej miski, dodać 2 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange i marynować 30 minut.

Pomidory pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Obrać cebule i cienko pokroić.

Obrać czosnek i przekroić na pół. Włożyć do garnka fasolę, czosnek, tymianek i liść laurowy,  zalać wodą i gotować 40 minut na średnim ogniu. 

Rozgrzać olej  na patelni, dodać cebulę i smażyć 3 minuty. Dodać pomidory i przez 20 minut gotować na średnim ogniu, od czasu do czasumieszając. Dodać fasolę oraz 2 łyżeczki sosu Kikkoman Ponzu Orange, gotować kolejnych 40 minut. Gdy fasola będzie miękka, zacząć gotować dorsza na parze (ok. 7-8 minut). Podawać fasolę z sosem w głębokich talerzach, na wierzchu ułożyć kawałki ryby.