Podziel się na Google+:

Cytrusowy łosoś z piekarnika

Składniki dla 4 osób

  • 4 filety z łososia
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki stołowe Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmieszać na marynatę, włożyć do niej filety z łososia i całość wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aby łosoś „naciągnął” marynatą.

Rozgrzać piekarnik do temp. 200˚C. Piec łososia w piekarniku przez ok. 15 minut, aż ryba nabierze kruchości. W trakcie pieczenia kilkukrotnie posmarować rybę marynatą.

Upieczonego łososia przystroić ziołami, plasterkami cytryny lub limonki i ewentualnie odrobiną świeżej papryczki chili. Filety z łososia podać z ziemniakami i zieloną sałatą.