Podziel się na Google+:

Burritos zapiekane z kurczakiem teriyaki

Jedna porcja zawiera: 2740 kJ / 654 kcal

  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 600 g udek z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych na kawałki wielkości kęsów
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 100 ml sosu Kikkoman barbecue teriyaki z miodem
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 400 g czarnej fasoli lub czerwonej fasoli Kidney (z puszki), przepłukanej 
  • i odsączonej
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • mały pęczek grubo siekanej kolendry
  • 4 duże tortille
  • 100 g startego sera cheddar

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 1 godz

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C/180°C z termoobiegiem (gaz: poziom 6).

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić na średnim ogniu przez

4 – 5 minut, aż zacznie robić się miękka. Mieszając dodać kurczaka
i podsmażać przez kolejne 8 – 10 minut, aż mięso zbrązowieje. Mieszając dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę, a następnie dodać sos barbecue teriyaki z miodem, sos chili, fasolę i ryż. Kontynuować gotowanie jeszcze przez minutę, aż wszystko będzie gorące, a następnie dodać większą część kolendry.
i piec 15 – 20 minut do momentu, aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru. Posypać resztą kolendry i podać. 

Mieszankę rozdzielić na 4 tortille, każdy placek zwinąć w rulon i zawinąć końce, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Włożyć tortille do formy do pieczenia i całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika.