Podziel się na Google+:

Bezglutenowa marynata Teriyaki

Dzięki naszej bezglutenowej marynacie Teriyaki wszyscy miłośnicy sosu sojowego, którzy nie tolerują glutenu, mogą teraz rozkoszować się smakiem mięsa i warzyw w niepowtarzalnym stylu teriyaki. Jako marynata w sezonie grillowym lub przyprawa do krótko smażonego mięsa – ten sos nada potrawom wyjątkowy, pikantny smak.

Teriyaki – klasyk kuchni japońskiej

Słowo teriyaki pochodzi od japońskich słów „teri” (blask) i „yaki” (grillować, smażyć) i oznacza japoński sposób przyrządzania mięsa lub ryby. W tej technice składniki są marynowane, a następnie grillowane, wzgl. smażone, dzięki czemu zyskują słodkawo-pikantny smak. Teriyaki nie jest tylko i wyłącznie domeną kuchni japońskiej. Równie doskonale nadaje się do przyrządzania klasycznych potraw z grilla.

Nasza wskazówka: Gdy chcesz przygotować wszystko szybko i sprawnie: pokrój w paski pierś z kurczaka i włóż do bezglutenowej marynaty Teriyaki. Następnie podsmaż na dużym ogniu i podlej odrobiną sosu. Podawać w towarzystwie ryżu lub sałaty. Ponadto nasza bezglutenowa marynata Teriyaki doskonale nadaje się do przyrządzania pysznych dipów.

Składniki
sos sojowy (woda, ziarno soi, sól, ocet spirytusowy), wino (zawiera dwutlenek siarki), cukier, woda, ocet spirytusowy, sól, ekstrakty przypraw, cebula w proszku, czosnek w proszku. 
Informacja o wartości odżywczej w 100ml produktu 
Wartość energetyczna [kJ/kcal]  430 / 101  
Tłuszcz [g] 0
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] 0
Węglowodany [g] 14
  w tym cukry [g]  14
Białko [g]6,9
Sól [g] 11,5