Podziel się na Google+:

Skład

Naturalnie warzony sos sojowy składa się jedynie z czterech podstawowych składników: ziaren soi, pszenicy, soli i wody. Te proste składniki trzeba starannie dobrać, ponieważ mają bezpośredni wpływ na smak i zapach sosu sojowego.

Rola ziaren soi w procesie fermentacji

Wyjątkowe właściwości sosu sojowego mają swoje źródło przede wszystkim w białkach zawartych w soi. Ziarna soi najpierw przez dłuższy czas są namaczane w wodzie, a potem poddawane działaniu pary wodnej o wysokiej temperaturze.

Rola pszenicy w procesie fermentacji

Węglowodany zawarte w pszenicy to składniki, które nadają sosowi sojowemu jego wytworny aromat, a sama pszenica sprawia, że sos staje się nieco słodki. Pszenicę praży się w wysokiej temperaturze, a następnie mieli, aby ułatwić fermentację.

Rola soli i wody w procesie fermentacji

Sól rozpuszcza się w wodzie. Roztwór soli z wodą kontroluje namnażanie się bakterii w trakcie procesu warzenia i pełni rolę substancji konserwującej