Podziel się na Google+:

ZAGRAJ I WYGRYWAJ!

Jesteś miłośnikiem marki Kikkoman i uwielbiasz sosy sojowe Kikkoman? Dołącz do naszej gry Kikkoman Food Pairs!

Historia sosu sojowego

Zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie, przez wieki szukano najlepszych sposobów na konserwację żywności. Z czasem odkryto, że sól nie tylko konserwuje żywność, ale również poprawia jej smak. 

W starożytnych Chinach zakonserwowana żywność i przyprawy były znane pod nazwą jiang — być może były prekursorem współczesnego sosu sojowego. Z mięsa, owoców morza, warzyw i ziaren wytwarzano różne rodzaje jiang. Z wymienionych składników najłatwiej dostępne i najłatwiejsze w obróbce było ziarno, w związku z czym jiang robione głównie z ziaren soi i pszenicy szczególnie szybko zyskało popularność. Proces przygotowywania „jiang z ziaren” wkrótce rozprzestrzenił się z Chin na Japonię i sąsiednie kraje. Obecnie uważa się, że początkiem sosu sojowego była właśnie ta mieszanka.

Przygotowywanie i obróbka jiang uległa znacznym zmianom po sprowadzeniu tej mieszanki na teren Japonii. Właśnie tam w połowie XVII wieku opracowano proces naturalnego warzenia sosu sojowego, a sam sos sojowy upowszechnił się na terenie całego kraju.