Podziel się na Google+:

ZAGRAJ I WYGRYWAJ!

Jesteś miłośnikiem marki Kikkoman i uwielbiasz sosy sojowe Kikkoman? Dołącz do naszej gry Kikkoman Food Pairs!

Historia marki Kikkoman

W ciągu stu lat, od połowy XVII do połowy XVIII wieku,  warzenie sosu sojowego stało się domeną rodzin Mogi i Takanashi w mieście Noda położnym w prefekturze Chiba. Tutaj właśnie narodziła się marka Kikkoman.

Miasto Noda leży na równinie Kanto i było ono niegdyś jednym z największych ośrodków uprawy soi i pszenicy. Dzięki rosnącej liczbie ludności wskutek rozrastania się pobliskiego Edo (dzisiejszego Tokio) jako stolicy Japonii nie było problemów z pozyskaniem siły roboczej. Korzystne położenie geograficzne Noda w dorzeczu dwóch dużych rzek Tone i Edo przyczyniło się do intensywnego rozwoju logistyki wodnej, co z kolei ułatwiało transport zarówno składników do produkcji do fabryki w Noda, jak i gotowych produktów na rynek zbytu w Edo.   

Według dokumentów historycznych dziewiętnastu producentów sosu sojowego założyło w Noda organizację, której celem była produkcja sosu sojowego i zaopatrywanie w ten produkt przede wszystkim do Edo. Do połowy XIX wieku Noda stała się największym producentem sosu sojowego w regionie Kanto.

Światowa ekspansja sosu sojowego Kikkoman

W połowie XVII wieku kupcy rozpoczęli zamorski handel japońskim sosem sojowym, a w połowie XX wiek rozpoczął się eksport sosu sojowego Kikkoman. Zagraniczna działalność firmy Kikkoman nabrała tempa jednak dopiero po II wojnie światowej. Po wojnie w Japonii przebywali liczni przedstawiciele sił okupacyjnych, dziennikarze i cudzoziemcy. Wielu z nich rozsmakowało się w daniach kuchni japońskiej, w tym w sosie sojowym, a pracownicy firmy Kikkoman dostrzegli w tym szansę na zagraniczny rozwój przedsiębiorstwa.

Firma Kikkoman otworzyła swoje pierwsze zagraniczne biuro handlowe w 1957 r. w San Francisco w Stanach Zjednoczonych, a w 1972 r. powstał w USA pierwszy zagraniczny zakład produkcyjny Kikkomana. Ogromny sukcesu na rynku amerykańskim zapoczątkował budowę kolejnych fabryk Kikkomana i otwarcie dalszych biur sprzedaży na całym świecie. 

W 1979 r. w Duesseldorfie w Niemczech otwarto europejskie biuro handlowe, a w 1997 r. w holenderskiej miejscowości Sappemeer uruchomiono produkcję w nowej i jak dotąd jedynej w Europie fabryce. 

Misja i marzeniem firmy Kikkoman to rozpowszechnienie naturalnie warzonego sosu sojowego jako uniwersalnej przyprawy stosowanej na całym świecie.