Podziel się na Google+:

Wegetariańskie Nasi Goreng Kikkoman

Składniki dla 10 osób

Jedna porcja zawiera: 2338 kJ / 558 kcal

  • 500 g pokrojonej w cienkie plasterki marchewki
  • 500 g pokrojonej w dużą kostkę czerwonej papryki
  • 500 g pokrojonej w kostkę cukinii
  • 200 g pokrojonego w drobne plasterki pora
  • 100 g pokrojonej w drobne piórka cebuli
  • 10 g posiekanego czosnku
  • 10 g posiekanego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g płynnej masy jajecznej
  • świeżo zmielony pieprz
  • ok. 200-250 ml naturalnego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 kg ugotowanego ryżu brązowego
  • pieprz Cayenne
  • zmielona kurkuma
  • 100 g pokrojonej w drobne plasterki cebuli dymki

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 25 min.

Marchewkę, paprykę, cukinię, por, cebulę, czosnek i imbir dusić na patelni (uchylnej) przez ok. 10 minut na 2 łyżkach rozgrzanego oleju sezamowego i 2 łyżkach rozgrzanego oleju roślinnego. Przyprawić masę jajeczną 3 łyżkami sosu sojowego oraz pieprzem i ściąć na pozostałym, rozgrzanym oleju. Dodać ryż do warzyw i krótko podgrzać. Przyprawić Nasi Goreng pozostałym sosem sojowym, pieprzem, pieprzem Cayenne i kurkumą, podzielić na porcje, ozdobić cebulą dymką i podać.