Podziel się na Google+:

Wegetariańskie burgery z fasoli z salsą z pomidorów

Jedna porcja zawiera: 626 kJ / 149 kcal

Na wegetariańskie burgery:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 400 g fasoli Borlotti z puszki, opłukanej i osuszonej
  • 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • Posiekany pęczek świeżej kolendry
  • 50 g bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ubite jajko
  • 3-4 łyżki nasion kuminu

Na salsę pomidorową:

 

 

 

Sposób przygotowania

Aby zrobić salsę pomidorową należy usunąć z pomidorów gniazda nasienne, posiekać. Czerwoną cebulę cienko pokroić. Wymieszać pomidory, cebulę, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, oliwę i cukier. Pozostawić na czas robienia burgerów aby smaki się przeniknęły.

Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażyć cebulę przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski z fasolką borlotti. Użyć ubijaka do ziemniaków aby rozgnieść fasolę na pastę o niejednolitej konsystencji. Dodać kolendrę, bułkę tartą i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, dobrze wymieszać. Mieszanka powinna być raczej sucha, jeśli jest zbyt wilgotna należy dodać więcej bułki tartej.

Wilgotnymi rękami podzielić miks fasolowy na 4 kulki. Uformować każdą kulkę w płaskie na 2 cm kotleciki. Każdy z kotlecików obtoczyć w mące, nadmiar strząsnąć po czym zanurzyć w roztrzepanym jajku a na koniec obtoczyć w kuminie. Pozostały olej rozgrzać na patelni, smażyć po 2 burgery po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złocisto brązowe.

Serwuj natychmiast w bułkach z serem i dodatkiem salsy pomidorowej.

Wskazówka: Jest to zdrowa alternatywa dla grillowanych mięs, która doskonale sprawdzi się również w trakcie sezonu grillowego. Można serwować je w bułce lub same z sałatą i surówką coleslaw.