Podziel się na Google+:

Warzywny Kociołek Z Kurczakiem

Składniki dla 4 osób

  • 800 ml Bulion rybny dashi lub bulion
  • 200 g Udka z kurczaka (bez kości)
  • 1/3 szt. Tofu                                                                             
  • 200 g Kapusta pekińska
  • 100 g Szpinak
  • 8 szt. Grzyby shiitake
  • 100 g Grzyby shimeji
  • 1/2 szt. Marchew
  • Kikkoman Sos Sezamowy                             
  • Kikkoman Ponzu Cytrusowy Sos Sojowy

Sposób przygotowania

Pokrój mięso, tofu, shiitake i warzywa w kawałki o wielkości kęsa. Shimeji pozostaw w całości. Zblanszuj marchew.

W małym garnku zagotuj dashi lub bulion, dodaj mięso, grzyby i warzywa i gotuj do miękkości. Podawaj w małym garnuszku z Kikkoman Sosem Sezamowym oraz Kikkoman Ponzu Cytrusowym Sosem Sojowym w osobnych miseczkach jako dipy.

Wskazówka: W Japonii kociołki przygotowuje się bezpośrednio na stole przed gościem na malutkim podgrzewaczu. Do tej potrawy nadaje się również wiele innych składników i można dowolnie je mieszać: plastry wołowiny lub wieprzowiny, ryby i owoce morza, dowolne warzywa, makaron itd.