Podziel się na Google+:

Gunkan maki z surimi i kukurydzą

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 235 kJ / 56 kcal

  • na każdy kawałek sushi potrzeba ok. 18 g ugotowanego i przyprawionego ryżu do sushi
  • 100 g surimi
  • 140 g kukurydzy (konserwowej)
  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • 1/2 łyżeczki wasabi
  • 3 arkusze nori
  • kilka listków sałaty (dębolistnej lub lollo rosso)
  • ok. 20 pomidorków cherry (koktajlowych)

podawać z:

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 10 min.

Surimi pokroić na kawałki o długości ok. 1 cm i delikatnie rozerwać palcami. Kukurydzę porządnie odcedzić i wymieszać z majonezem, wasabi i surimi.

Ryż na sushi zrolować w dłoniach, tak aby powstało 20 małych cylindrów. Arkusze nori pokroić w pasy (ok. 3x15 cm) i zawinąć w nie ryżowe wałeczki. Mieszankę surimi ułożyć na rolkach ryżu.

Umyć pomidory. Sushi przybrać sałatą i pomidorami. Podawać z naturalnie warzony sosem sojowym Kikkoman.