Podziel się na Google+:

Smażony bakłażan w japońskim sosie

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 487 kJ / 116 kcal

  • 1 szt. bakłażan
  • 80 g biała rzodkiew
  • 10 g imbir
  • 4 cm por (biała część)
  • 3-4 szt. szczypiorek
  • Chili
  • 200 ml rybny bulion dashi
  • 25 ml Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy
  • 25 ml mirin
  • ½ łyżeczki cukier

Sposób przygotowania

Drobno posiekaj por, opłucz wodą i osusz. Posiekaj drobno szczypiorek. Zetrzyj imbir i białą rzodkiew, z tej ostatniej odciśnij wodę.

Posiekaj bakłażan na kawałki o wielkości kęsa. Rozgrzej olej na patelni i smaż bakłażan przez kilka minut, następnie zdejmij z patelni i odłóż na kilka minut na papierowy ręcznik kuchenny.

Wlej do garnka wywar rybny, Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy, dodaj mirin i cukier i doprowadź całość do wrzenia. Przełóż kawałki bakłażana do małej miseczki, zalej gorącym sosem i przybierz startą rzodkwią, imbirem, posiekanymi porem i szczypiorkiem. Udekoruj włóknami chili.

Wskazówka: W wegetariańskiej wersji dania użyj wywaru warzywnego zamiast rybnego, a w bezglutenowej - naszego Kikkoman Naturalnie Warzonego Bezglutenowego Sosu Sojowego Tamari.

Alergeny: ryba, soja, pszenica