Podziel się na Google+:

Smażone steki z tuńczyka z dżemem z chili

Jedna porcja zawiera: 288 kJ / 69 kcal

Na smażonego tuńczyka:

  • 2 łyżki sosu marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 4 steki z tuńczyka po 150 g
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 150 g rukoli

Na dżem z chili:

  • 2 cebulki dymki grubo posiekane
  • 1 ząbek czosnku grubo posiekany
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sok wyciśnięty z limonki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki nasion sezamu

Sposób przygotowania

Wlać sos marynatę Teriyaki Kikkoman do niewykonanego z metalu naczynia, dodać steki z tuńczyka i odstawić na 20 minut aby smaki się przeniknęły.

Podczas gdy tuńczyk się marynuje przygotować dżem z chili: umieścić chili, cebulę dymkę, czosnek, kolendrę, sok z limonki w robocie kuchennym lub blenderze i zmiksować aż składniki dobrze się wymieszają. Na patelni rozgrzać cukier, wodę, sos sojowy Kikkoman Less Salt i olej sezamowy aż zaczną wrzeć, po czym wmieszać zmiksowane chili i dodać ziarenka sezamu. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.

Rozgrzać olej na gorącej patelni lub w woku, smażyć tuńczyka przez 1-2 minuty z każdej strony. Pokroić tuńczyka w dość cienkie plastry, serwować ułożone na rukoli i dżemie z chili.

Dżem z chili może być przygotowany wcześniej i przechowywany w lodówce do tygodnia. Jeśli używamy wcześniej przygotowanego dżemu przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.