Podziel się na Google+:

Ser Halloumi i soczewica z dressingiem cytrynowo-sojowym

Na sałatkę z sera Halloumi i soczewicy:

Na dressing cytrynowo-sojowy:

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 10 min.

Skropić buraki octem balsamicznym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, posypać tymiankiem, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (lub w 180°C z termoobiegiem) przez około 1 godzinę.

W czasie, gdy buraki się pieką należy przygotować soczewicę: gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż będzie ugotowana, lecz pozostanie zwięzła. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia.

Na rozgrzanej patelni grillowej smażyć plastry sera halloumi po 1-2 minutę z każdej strony. W tym czasie przygotować dressing poprzez dokładne wymieszanie składników. Połową sosu polać soczewicę, pozostałą częścią liście sałaty. Ser podawać z soczewicą, burakami i sałatą.