Podziel się na Google+:

Sandacz z warzywnymi paseczkami w azjatyckim sosie

Składniki dla 4 osób

  • 300 g ryby słodkowodnej, np. sandacza
  • 1 szalotka
  • 4-5 grzybów shiitake
  • 1/4 czerwonej i żółtej papryki
  • 250 ml bulionu rybnego / dashi
  • 3 łyżki sake
  • 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 1/2 łyżki mirinu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w 3 łyżeczkach wody
  • 4-5 listków szczypiorku
  • ponadto: mąka pszenna, olej do smażenia

Sposób przygotowania

Sos: paprykę, szalotkę i grzyby pokroić w drobne paseczki lub plasterki. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Bulion rybny lub dashi zagotować razem z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, mirinem i cukrem. Zagęścić rozprowadzoną w wodzie mąką ziemniaczaną i na koniec dodać posiekany szczypiorek.

Rybę pokroić w kawałki wielkości kęsów, obtoczyć w mące i smażyć na głębokim oleju przez krótką chwilę w temperaturze 180°C. Kawałki ryby włożyć do małych miseczek, dodać sos i warzywa.