Podziel się na Google+:

Kolorowa sałatka z grillowanymi krewetkami teriyaki w imbirze

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 702 kJ / 168 kcal

  • 1 czerwona papryka
  • 4 cebule dymki
  • 6 łyżek stołowych sosu-marynaty teriyaki Kikkoman
  • 3 łyżeczki startego imbiru
  • 350 g dużych świeżych krewetek
  • 1 mała sałata lodowa
  • 150 g groszku cukrowego

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 35 min.
Czas marynowania: 30 min.

Po usunięciu gniazd nasiennych paprykę pokroić w kostkę. Dymkę oczyścić i pokroić na plasterki. Wymieszać w misce sos-marynatę teriyaki i imbir. Dodać krewetki i dobrze przemieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

W tym czasie zmiękczyć w ciepłej wodzie 12 małych drewnianych wykałaczek. Po odlaniu wody krewetki ostrożnie nadziewać na drewniane patyczki do szaszłyków, starając się zachować między nimi taki sam odstęp. Pozostałą marynatę odstawić na bok.

Z czterech największych liści sałaty uformować miseczki. Pozostałą sałatę pokroić na małe kawałki i wymieszać w misce z pokrojoną w kostkę papryką. Groszek cukrowy gotować przez 3 minuty, następnie zahartować w zimnej wodzie i odlać. Wymieszać z kostkami papryki i drobno pokrojoną sałatą. Odstawioną na bok marynatę gotować przez 2 minuty i gorącą skropić sałatkę.

Krewetki grillować na grillu lub patelni grillowej przez 4-8 minut, aż nabiorą różowego koloru i staną się lekko chrupiące. Podczas grillowania krewetki należy raz obrócić. Sałatkę nałożyć do miseczek z liści sałaty i przybrać krewetkami. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.