Podziel się na Google+:

Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 1581 kJ / 378 kcal

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 8-10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli)
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • szczypta curry
  • 2 kule mozzarelli (po 125 g każda)
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g przetartych pomidorów (z puszki)
  • cukier
  • 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę (odpowiada 400 g ciasta z lady chłodniczej)
  • 60 g startego parmezanu
  • 60-80 g rukoli
  • 1-2 łyżki stołowe ciemnego kremu balsamicznego

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 40 min.

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z olejem, 5 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli), pieprzem i curry.

Kurczaka podsmażyć w powlekanej patelni. Mozzarellę po odsączeniu pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory przyprawić 1-2 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego (lub sosu sojowego „less salt“), pieprzem i cukrem. Ciasto na pizzę rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym. Kawałki kurczaka i cebulę ułożyć na pokrytym sosem cieście. Obłożyć plastrami mozzarelli, posypać parmezanem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C (piekarnik gazowy poziom 4, piekarnik z termoobiegiem 180°C) i piec w podanej temperaturze ok. 20-25 minut na złoty kolor. Rukolę umyć, oczyścić, poszarpać na mniejsze kawałki, ułożyć na pizzy, skropić resztą naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu sojowego „less salt“) i kremem balsamicznym. Pizza jest gotowa do podania.

Wskazówka: Możesz także przygotować własne ciasto na pizzę. Jeśli zastąpisz ok. 50 ml płynu w cieście naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman (lub sosem sojowym „less salt“), ciasto będzie bardzo aromatyczne.