Podziel się na Google+:

Wołowina smażona z boczniakami i makaronem sojowym

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 1914 kJ / 457 kcal

  • 500 g filetów z wołowiny 
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 400 g boczniaków
  • 200 g tofu
  • 2 łyżki stołowe oleju sojowego
  • 500 ml bulionu warzywnego (instant)
  • 8-10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 80 g makaronu sojowego
  • 4 małe pomidory
  • 4 małe świeże jajka

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 25 min.

Filet wołowy osuszyć i pokroić na cieniutkie plastry. Dymkę umyć, oczyścić i pokroić na skos w krążki. Boczniaki oczyścić i pokroić w szerokie paski, tofu pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, mięso podsmażyć przez chwilę i wyjąć. Tofu podsmażyć w tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa i również wyjąć z patelni. Pomidory umyć, przepołowić, usunąć z nich zielone szypułki i pokroić w ósemki lub szesnastki.

Bulion i sos sojowy Kikkoman wlać na patelnię, dodać drobno pokrojony makaron sojowy, dymkę, boczniaki i pomidory. Całość podgrzać. Dodać filet wołowy, pamiętając, aby nie mieszać składników. Jajka roztrzepać i dodać do potrawy chwilę przed podaniem.