Podziel się na Google+:

Puszyste muffiny karmelowe à la Kikkoman

Składniki dla 12 osób

Jedna porcja zawiera: 1186 kJ / 283 kcal

  • 100 g karmelków
  • 275 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu
  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • po 50 g białej i gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 45 min.

Cukierki grubo pokroić. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Utrzeć masło i jajka, mieszając dodać jogurt i sos sojowy, a następnie wymieszać z mąką (zmieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem) i karmelkami. Nałożyć ciasto do wyłożonych papierowymi wkładkami form do muffinów (12 foremek). Rozgrzać piekarnik do 180°C (piekarnik gazowy poziom 3, piekarnik z termoobiegiem 160°C), włożyć formy do piekarnika i piec ciastka w podanej temperaturze ok. 20-25 minut na złoty kolor. Gotowe muffiny wyłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.

Czekoladę rozpuścić w garnku, a następnie przyozdobić muffiny czekoladową polewą. Przed podaniem odczekać aż polewa zastygnie.