Podziel się na Google+:

Poke Bowl z czarnym ryżem

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 2071 kJ / 495 kcal

  • 300 g czarnego ryżu venere lub innego czarnego ryżu
  • 400 g dużych, obranych i surowych krewetek o długości 4-5 cm
  • 120 ml sosu Poke Kikkoman
  • 600 g zielonych szparagów
  • 100 g dojrzałego, ale zwartego mango (1/2 owocu)
  • 10 g czerwonej, ostrej papryczki chili (1 sztuka)
  • 100 g małej słodkiej cebuli (1 sztuka)
  • 100 ml octu ryżowego do sushi
  • 50 g rzodkiewki (4 sztuki) 
  • 10 g świeżych listków mięty

Sposób przygotowania

Ryż umyć i ugotować na średnim ogniu w garnku w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ryż venere marki Gallo potrzebuje 18 minut do ugotowania – najlepiej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zdjąć z ognia, odcedzić, ponownie włożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po 5-10 minutach rozluźnić ryż widelcem i pozostawić w cieple.

W międzyczasie zagotować 1 l wody z dodatkiem 25 g soli w średnim rondlu. Zdjąć rondel z ognia i dodać krewetki. Przykryć pokrywką i pozostawić na 5 minut do naciągnięcia. Odlać wodę i pozostawić na chwilę, aby krewetki nieco ostygły. Następnie wymieszać z sosem Poke Kikkoman.

Odkroić twarde końcówki szparagów. Pokroić na kawałki wielkości kęsów, przy czym wierzchołki należy pozostawić dłuższe (ok. 3-4 cm). Włożyć do parowaru. Na dużym ogniu i pod przykryciem gotować na parze przez 2-3 minuty. Hartować przez 1 minutę pod zimną, bieżącą wodą, a następnie doprawić odrobiną soli. Jeśli nie posiadasz parowaru, wystarczy użyć kuchennego sita w garnku z dobrze przylegającą pokrywką. Wodę w garnku należy regularnie uzupełniać.

Cebulę obrać i pokroić w drobne ćwiartki (ok. 0,5 cm). W małym rondlu zagotować ocet ryżowy do sushi, a następnie polać nim pokrojoną cebulę. Pozostawić do ostygnięcia.

Mango obrać i pokroić w małą kostkę wielkości kęsów. Papryczkę chili bardzo drobno posiekać i wymieszać z mango.

Rzodkiewkę drobno poszatkować na szatkownicy. Listki mięty grubo posiekać.

Ryż rozdzielić na 4 miseczki. Taką samą ilość wszystkich pozostałych przygotowanych składników rozdzielić na miseczki i ułożyć na ryżu zgodnie z ruchem wskazówek zegara w następującej kolejności: posiekane listki mięty, rzodkiewka, marynowane krewetki z sosem, wierzchołki szparagów, marynowana cebula i kawałki szparagów. Na środku umieścić mango wymieszane z chili. W zależności od preferencji skropić obficiej sosem Poke i od razu podać.