Podziel się na Google+:

Poke Bowl inspirowane Japonią

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 2326 kJ / 555 kcal

  • 600 g fileta z łososia bez skórki (3 kawałki)
  • 120 ml sosu Poke Kikkoman
  • 300 g ryżu do sushi
  • 40 ml octu ryżowego do sushi
  • 240 g awokado (2 sztuki)
  • 5 g pasty wasabi
  • 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 30 g cebuli dymki (2 sztuki)
  • 5 g arkuszy nori (2 sztuki)
  • 40 g imbiru do sushi
  • 120 g sałatki z wodorostów wakame (ze sklepu)
  • sól

Sposób przygotowania

Łososia pokroić na małe kawałki wielkości kęsów i wymieszać z sosem Poke Kikkoman. Pozostawić do zamarynowania na czas przygotowania pozostałych składników.

Ryż do sushi opłukać kilkakrotnie w świeżej wodzie, aż stanie się przejrzysta. Odsączyć i ugotować w średnim rondlu pod przykryciem według instrukcji na opakowaniu. Zdjąć z ognia, rozluźnić ryż widelcem, doprawić octem ryżowym do sushi i ostrożnie przełożyć gumową szpatułką. Pozostawić w cieple.

W międzyczasie przepołowić awokado i usunąć pestkę. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą. Jedno awokado pokroić w kostkę wielkości ok. 0,5 cm. Drugie awokado rozgnieść razem z pastą wasabi przy użyciu widelca lub zblendować małym mikserem. 

Białą i zieloną część dymki drobno posiekać. Arkusze nori podzielić na kawałki wielkości kęsów.

Ryż do sushi rozdzielić na 4 miseczki. Taką samą ilość wszystkich pozostałych przygotowanych składników rozdzielić na miseczki i ułożyć na ryżu zgodnie z ruchem wskazówek zegara w następującej kolejności: marynowany łosoś z sosem, awokado w kostkach, sałatka wakame, purée z wasabi i awokado, kawałki nori i pokrojona dymka. Na środku umieścić imbir do sushi. W zależności od preferencji skropić sosem Poke i od razu podać.