Podziel się na Google+:

Placuszki Z Kapusty Z Wieprzowiną (Okonomiyaki)

Składniki dla 4 osób

  • 125 g Mąka pszenna
  • 250 ml Bulion rybny dashi (lub bulion)
  • 1 szt. Jajko
  • 100 g Kapusta spiczasta (lub młoda włoska)
  • 1 łodyżka Dymka
  • 100 g Karkówka w cienkich plastrach (lub boczek)
  • 3-4 łodyżki Szczypiorek
  • odrobina Musztarda
  • odrobina Kikkoman Sos do Sushi
  • odrobina Majonez
  • 2 łyżki Olej
  • Płatki suszonej ryby bonito (katsuobushi)
  • Marynowany różowy imbir

Sposób przygotowania

Posiekaj drobno kapustę i dymkę, pokrój szczypiorek i przygotuj mięso (pokrój w bardzo cienkie plastry długości 3-4 cm).

Wymieszaj bulion rybny dashi, białko i mąkę w misce. Dodaj posiekaną kapustę i dymkę i dobrze wymieszaj składniki. 

Rozgrzej olej na patelni i wykładaj łyżką porcje masy formując małe racuszki. Ułuż po plastrze mięsa na każdym racuszku, dopraw solą i pieprzem. Smaż z obu stron przewracając kilkakrotnie, aż wierzch będzie zrumieniony, a środek upieczony. 

Posmaruj placuszki majonezem, musztardą albo Kikkoman Sosem do Sushi, udekoruj szczypiorkiem, płatkami suszonej ryby i marynowanym imbirem. Podawaj gorące.