Podziel się na Google+:

Pierożki wasabi z kolorowymi warzywami z woka

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 2534 kJ / 605 kcal

na pierożki:

  • 250 g mąki + mąka do posypania blatu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz

na farsz:

  • 1 jajko
  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki stołowe bułki tartej
  • 1-2 łyżki stołowe pasty wasabi
  • sól

warzywa do woka:

  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g (różowych) pieczarek
  • 100 g boczniaków
  • 100 g groszku cukrowego
  • 200 g plastrów ananasa
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • kilka pokrojonych listków (tajskiej) bazylii
  • 7 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 7 łyżek stołowych słodkiego sosu chili

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 40 min.

Do mąki dodać jajko, ok. 100 ml wody, sól oraz pieprz i zagnieść ciasto, tak aby stało się elastyczne i sprężyste, a następnie uformować cztery kule i odstawić je w chłodne miejsce pod przykryciem na ok. 15 minut. Z jajka na farsz oddzielić białko.. Wymieszać twaróg, bułkę tartą, żółtko i pastę wasabi, a następnie doprawić solą.

Na wysypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i wykroić w nim koła  o średnicy ok. 12 cm. Nałożyć farsz na ich środek i posmarować krawędzie białkiem. Zlepić pierożki, dobrze dociskając krawędzie.

Warzywa do woka: Marchewki obrać i umyć, pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć zieloną szypułkę i gniazda nasienne. Pomidory i marchewki pokroić w kostkę. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek rozgnieść. Pieczarki i boczniaki (jeżeli jest to konieczne) umyć, oczyścić i w zależności od rozmiaru pokroić na mniejsze kawałki. Groszek cukrowy umyć, oczyścić i przekroić na pół. Ananasa pokroić na kawałki.

Warzywa smażyć w woku na rozgrzanym oleju przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. . Pierożki gotować w osolonej  wodzie ok. 6-7 minut. Dodać ananasa do warzyw, posypać bazylią, doprawić sosem sojowym i chili. Serwować razem z pierożkami.