Podziel się na Google+:

Marokańskie Poke Bowl

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 2624 kJ / 627 kcal

  • 300 g kuskusu perłowego (kuskus olbrzymi)
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 5 g mieszanki przypraw Ras el Hanout w proszku
  • 400 g fileta wołowego grubości ok. 3 cm
  • 120 ml sosu Poke Kikkoman
  • 350 g średniej wielkości bakłażana (1 sztuka)
  • 20 ml oleju
  • 100 g młodego ogórka
  • 100 g crème fraîche
  • drobno starta skórka z 1 cytryny BIO
  • 50 g pestek granatu
  • 10 g świeżych listków pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Bakłażana przepołowić wzdłuż, a następnie każdą połówkę przekroić w poprzek na pół. Poćwiartować wzdłuż, tak aby uzyskać kawałki grubości 3,3 cm. Posmarować odrobiną oleju, posolić i prażyć przez 30-40 minut na złoty brąz.

Kuskus perłowy umyć i ugotować na średnim ogniu w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle 10-12 minut). Zdjąć z ognia, odsączyć i ponownie włożyć do garnka. Doprawić przyprawą Ras el Hanout i oliwą z oliwek, a następnie odstawić w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzać olej i dobrze przyrumienić mięso, smażąc je po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z ognia i pozostawić mięso, aby odpoczęło.

Crème fraîche i skórkę z cytryny wymieszać w małej miseczce. Doprawić odrobiną soli.

Ogórek pokroić w drobne plasterki. Listki pietruszki grubo posiekać.

Gotowe mięso pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien (na środku mięso powinno być jeszcze różowe). Doprawić sosem Poke Kikkoman.

Kuskus rozdzielić na 4 miseczki. Taką samą ilość wszystkich pozostałych przygotowanych składników rozdzielić na miseczki i ułożyć na kaszy zgodnie z ruchem wskazówek zegara w następującej kolejności: plasterki ogórka, bakłażan, marynowane mięso z sosem. Na środku nałożyć crème fraîche, posiekaną pietruszkę i pestki granatu. W zależności od preferencji skropić obficiej sosem Poke i od razu podać.