Podziel się na Google+:

Małże w białym winie i sosie sojowym

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 386 kJ / 92 kcal

Sposób przygotowania

Posiekaj czerwoną i żółtą paprykę oraz cukinię w bardzo drobną kostkę i usmaż na maśle na dużym ogniu. 

W garnku zmieszaj białe wino, Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy, wodę i masło i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj małże, przykryj pokrywką i zagotuj na dużym ogniu. Część płynu przelej do niewielkiego rondla i gotuj na małym ogniu, pilnując jednocześnie, by małże w drugim garnku nie wystygły. W razie potrzeby dopraw Kikkoman Naturalnie Warzonym Sosem Sojowym, następnie dodaj podsmażone warzywa.  

Rozdziel połówki muszli, usuwając puste, a zostawiając te z małżem w środku. Rozłóż je na talerzu, do każdej dodaj odrobinę warzyw, polej sosem. Przybierz świeżymi ziołami wedle uznania.

Alergeny: małże, mleko, soja, pszenica, dwutlenek siarki