Podziel się na Google+:

Letnie szaszłyki z ośmiornicy

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 222 kJ / 53 kcal

  • 200 g Ośmiornica
  • ⅓ szt. Ogórek
  • Szczypta pasta wasabi
  • Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy o obniżonej zawartości soli

Sposób przygotowania

Ugotuj ośmiornicę i pokrój w kostkę wielkości kęsa. Posiekaj ogórka w kostkę tej samej wielkości i marynuj 20-30 minut w wodzie z solą (2%). Odcedź wodę i nabijaj kostki ośmiornicy i ogórka na patyczki do szaszłyków.

Wymieszaj wasabi z sosem sojowym, podawaj do szaszłyków jako dip.

Wskazówka: Możesz także wymieszać ośmiornicę z ogórkiem i wodorostami wakame i podawać jako letnią sałatkę zamiast szaszłyków.

Alergeny: mięczaki, soja, pszenica